Gold rush boomtown Fairbanks
Fairbanks is ontstaan als
gold rush boomtown. Tegenwoordig is het vooral het zwarte goud waaraan verdient wordt.
Na de gold rush ontwikkelde de stad aan het einde van de Alaska Railroad zich als een diensten- en bevoorradingsplaats. Later zorgde de aanleg van de Alaska Highway en de Trans-Alaska Pipeline voor de verdere bloei van Fairbanks.
Fairbanks Pioneer park
Pioneer Park, even buiten het stadscentrum van Fairbanks, geeft je een (commercieel) idee van de geschiedenis van de stad, compleet met een boemeltreintje, speeltuin, indianendorpje, blokhutten en restaurants. Ook kun je het Aviation museum met originele vliegtuigen en aanverwante zaken bezoeken of een kijkje nemen op de historische radarboort Nenana.
Verder reizen vanuit Fairbanks
Vanuit Fairbanks kun je drie kanten op om verder te reizen. Richting Denali NP en Anchorage in het westen, richting Delta Junction in het zuiden of via de ruige Dalton state highway naar het hoge noorden. Deze laatste route is bij ons bekend van de serie ice-road truckers en eindigt na 685 kilometer in het hoge noorden bij Deadhorse en de Prudhoe Bay-olievelden aan de Noordelijke IJszee. De route is vrij gevaarlijk om zelf te rijden. Vrijwel alle verhuurmaatschappijen verbieden je dan ook om op deze weg te rijden.
Dalton Highway
De Dalton Highway wordt ook wel "The Haul Road" genoemd. Maar je laten wegslepen is niet goedkoop. De weg bestaat grotendeels uit gravel en er zijn weinig mogelijkheden om te overnachten en te tanken. Bezoek voor vertrek eerst het visitors center in Fairbanks, want voor de laatste 12 km van de route naar Prudhoe Bay aan de oceaan heb je een permit nodig en moet je langs security. En heb je na lang rijden de poolnacht met temperaturen ver onder het vriespunt, de enorme gaten in de toendra-weg en alle enorme vrachtwagens overleefd en ben je eindelijk op het eindpunt aangekomen en heb je wel zin in een biertje, denk dan aan het plaatselijke gezegde:
All that far and still no bar. In Deadhorse worden namelijk geen alcoholische dranken geserveerd.
Filmtip: Into the wild
De film Into the wild uit 2007 vertelt het waargebeurde verhaal van Chris McCandless die onder de naam Alexander Supertramp (tramp = zwerver) de wereld rondreist met als uiteindelijk doel onafhankelijk in de wildernis van Alaska te verblijven. In Alaska gaat de student in een oude bus op een afgelegen plek in de wildernis wonen. Maar overleven blijkt moeilijker dan gedacht.
Uiteindelijk overlijdt hij aan voedselgebrek en/of giftige bessen. Hij is te zwak om terug naar de bewoonde wereld te gaan - de Teklanika-river, die op de heenweg nog een klein riviertje was, is in de tussentijd een brede woeste smeltwater rivier geworden.
Een paar weken na zijn dood vinden een paar elandjagers in de bus het uitgemergelde lichaam van Chris McCandless.
De schoolbus stond tot 2020 in de wildenis in de omgeving van Fairbanks en had een enorme aantrekkingskracht op avonturiers. Maar de Teklanika rivier is ook nu nog een onvoorspelbare barri�re. Verschillende mensen zijn omgekomen tijdens hun poging om de bus te bezoeken. Daar om heeft de overheid de bus in 2020 met en helicopter verwijderd.