Longyearbyen
De hoofdstad van Spitsbergen
Op Spitsbergen wonen nog geen 3000 mensen. Dat zijn minder dan het aantal ijsberen op het eiland. De meeste mensen wonen in de kleine hoofdstad
Longyearbyen. Eigenlijk is het stadje niets meer dan een verzameling huizen barakken, neergezet door de mijnmaatschappij. En er is een supermarkt en wat winkels. En als je wilt kun je zelfs kamperen. Inmiddels is de laatste grote kolenmijn bij Longyearbyen gesloten - en stapt het eiland over op het toerisme en zaden.
Wereldzaadbank Spitsbergen
De Wereldzaadbank is in 2008 opgericht en bevat een enorme collectie zaden van over de hele wereld. Het idee is dat wanneer gewassen uitsterven, hier nog zaadmonsters beschikbaar zijn. De bank heeft ruimte voor maar liefst 4,5 miljoen monsters. Door het klimaat en de stabiele bodem is Spitsbergen uitgekozen voor de bank. Bezoeken van de zaadbank kan niet, maar het gebouw ziet er van buiten wel indrukwekkend uit.
Barentszburg
Het Russische mijnstadje Barentszburg is de andere nederzetting op Spitsbergen. Hier wonen ongeveer 250 Russen. Longyearbyen en Barentszburg zijn twee volledig autonome plaatsen. Je kan weliswaar per schip of sneeuwscooter van de ene plaats naar de andere, maar er is geen weg en ook is er geen uitwisseling tussen beide plaatsen.
Activiteiten op Spitsbergen
Een groot deel van het eiland is bedekt met gletsjers en steile bergen en daardoor moeilijk toegankelijk. Het eiland ontdekken om ijsberen te zien doe je met een sneeuwscooter onder begeleiding van een gids. Of je gaat per snelle rubberboot de oceaan op om walrussen en witte beluga-walvissen te zoeken. Verder kun je een gletsjerwandeling maken of een zondesledetocht maken.
Noorderlicht
Svalbard ligt op 78 graden noorderbreedte. De noordelijke ligging en de lange donkere nachten in de winter maken Spitsbergen tot de perfecte plek om het noorderlicht te zien; maar garanties om de aurora te zien zijn er natuurlijk nooit. In de zomer lukt dit sowieso nooit. Dan is het er permanent licht.
Een opgezette ijsbeer
Gekke Svalbard weetjes
- Bomen - Bomen zijn er niet echt op Spitsbergen. Door de koude en de korte zomers wordende hooguit 10 centimeter.
- Werkelozen zijn er niet op Spitsbergen
- Kerkhof - Een kerkhof is er niet op Spitsbergen. De permafrost duwt alle lichamen weer omhoog. Doodgaan op het eiland is dan ook niet gewenst
- Wonen - De gemiddelde bewoner houdt het 3,5 jaar uit op Spitsbergen. De extreme koude en de lange donkere winter en de zomer wanneer de zon niet ondergaat, maakt het leven zwaar
- Vuilnis - Een vrachtschip vanuit Noorwegen brengt voedsel naar Longyearbyen en neemt ook weer het afval mee terug
- Universiteit - Longyearbyen heeft haar eigen universiteit met een faculteit voor arctische studies
- 8 maart - 8 maart is de dag dat de terugkeer van de zon wordt gevierd
- Temperatuur - Ook Spitsbergen heeft last van global warming. De gemiddelde temperatuur lag in 2016 voor het eerst boven nul.