Novgorod. Stad van de kerk-pakhuizen

Novgorod tussen St. Petersburg en Moskou wordt door de rivier de Volchov verdeelt in de westelijke Sofiazijde met het Kremlin en de oostelijke handelszijde

Novgorod, de stad van de vele kerken. Foto: de Sofiisky Kathedraal
Novgorod, de stad van de vele kerken. Foto: de Sofiisky Kathedraal

Op de route Moskou - Sint-Petersburg

Novgorod, gelegen aan de weg van Sint-Petersburg naar Moskou, wordt door de rivier de Volchov verdeelt in de westelijke Sofiazijde (met het Kremlin) en de oostelijke Handelszijde. De Volchov verbindt het enkele kilometers zuidelijker gelegen Ilmenmeer met het 224 km. noordelijker gelegen Ladogameer. Afhankelijk van de waterstand in beide meren, stroomt het water de ene of juist de andere kant uit.

Novgorod is een van de oudste steden van het Rusland

Ondanks 'nieuw' in haar naam

Novgorod tussen St Petersburg en Moskou
Het Kremlin van Novgorod aan de Volchov rivier

Novgorod betekent welliswaar "nieuwe stad", maar is in feite een van de oudste steden van Rusland. De stad werd in het jaar 850 gesticht door de Vikingkoning Rurik. Daarna werd Novgorod een onafhankelijke republiek totdat het in de middeleeuwen werd ingenomen door tsaar Ivan III. De fraaie oude stad met het Kremlin en de vele kerken staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Novgorod tussen St Petersburg en Moskou
De klokken van de klokkentoren werden door Iwan de Verschrikkelijke in de rivier gedumpt

Het Kremlin

De stad Novgorod heeft het oudste van de nog overgebleven Kremlins in Rusland. Binnen de muren van het Kremlin van zijn 3 belangrijke bezienswaardigheden: De Sofiisky-kathedraal, de klokkentoren en het monument 1000 jaar Rusland.

De Sofiisky Kathedraal is de belangrijkste kerk van Novgorod en werd omstreeks het jaar 1045 gebouwd. Het is een van de oudste stenen gebouwen in Rusland.

Novgorod tussen St Petersburg en Moskou
Kerk en pakhuis in een

Kerken Novgorod

De vele kerken in Novgorod waren het eigendom van de kooplieden in de stad. De witte kerken waren multifunctioneel en dienden zowel als huiskapel als opslagplaats.

Ivan de Verschrikkelijke

Ivan de Verschrikkelijke werd in 1547 als eerste Tsaar, oftewel keizer, gekroond. Hij perkte de macht van de edelen in en legde de basis voor de Russische staat. Maar Ivan had ook een schaduwkant. Hij vermoorde zijn zoon, stak zijn architect de ogen uit en legde in 1570 Novgorod in puin.

Novgorod was lange tijd de grootste concurrent van Moskou. De legende wil dat Ivan bij zijn plundering van Novgorod zoveel bewoners in rivier de Volchov gooide, dat deze verstopt raakte.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route

Leuke bestemmingen Sint-Petersburg