Noorwegen. Hoe kom je er?
De meeste reizigers richting Noorwegen maken gebruik van de boot Kiel - Oslo. Afhankelijk van je startpunt is de autoreis naar Kiel ca. 4- 5 uur. De bootovertocht duurt dan nog eens ca. 20 uur. Voordeel is wel dat je de volgende ochten uitgeslapen in Noorwegen aankomt!
Een andere mogelijkheid is om vanuit Denemarken over te steken. De overtocht vanuit Jutland is dan een een stuk korter, maar de autorit door Denemarken is weer een stuk verder!
Geen zin in de boot? Je kunt ook met de auto via Denemarken en Zweden naar Noorwegen rijden.
Andere mogelijkheden zijn uiteraard het vliegtuig en de trein waarbij je ook de keuze hebt om met de boot over te steken of naar Kopenhagen te reizen en vanuit daar de trein via Zweden naar Noorwegen te nemen.
Noorwegen facts
-
Nationale dag
Noorwegen heeft een koningshuis en is dus een monarchie. De nationale feestdag is 17 mei.
-
Hoofdstad
Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en tevens de grootste en belangrijkste stad van het land. Met 453 vierkante kilometers is Oslo tevens een van de grotere hoofdsteden van Europa - in oppervlakte. Andere belangrijke steden in Noorwegen zijn ondermeer Bergen, Stavanger, Lillehammer en Trondheim.
-
Inwoners
In Noorwegen wonen zo'n 5,2 miljoen mensen.
-
Hoogste berg
De hoogste berg van Noorwegen is de Galdhopiggen. De top ligt op 2469 meter.
-
Grootste meer
Mjøsa is het grootste meer van Noorwegen. Het heft een oppervlakte van 368 km2
-
Langste rivier
De rivier Glomma is de langste van Noorwegen. De rivier is 598 km lang
-
Noors
Veel woorden in het Noors zijn heel herkenbaar voor ons, vooral als je het leest:
Hallo / tot ziens = Hei / farvel
Welkom = Velkommen
Ja/Nee = Ja / Nei
Waar is ___? = Hvor er ___?
Hoelaat is het? = Hva er klokken?
Pardon = Unnskyld
Bedankt! = Takk!
Wat kost het? = Hva kostet det?
Bier / wijn / sterke drank = al / vin / brennevin
Proost = Skal!
-
Klimaat
Noorwegen is verdeeld in drie klimaatgebieden: een zeeklimaat in het zuiden en aan de fjordenkust, een landklimaat in het binnenland en een poolklimaat in de bergen en het hoge noorden. Dankzij de Atlantische golfstroom bevriest de zee niet en is er aan de kust een mild klimaat
-
Beste reistijd
Hoewel de zomer het drukste seizoen is voor heel Scandinavie, kun je eigenlijk het hele jaar door mooie avonturen beleven in Noorwegen. Houd wel rekening met de kortere dagende winter.
-
Geldzaken
Noorwegen is geen lid van de EU maar maakt wel deel uit van de Europese Economische Ruimte. De lokale munt is de Noorse Kroon (NOK). In Noorwegen kun je op de meeste plaatsen met PIN/Credit Card betalen.
-
Tol
Op verschillende plaatsen in Noorwegen wordt tol geheven. Meestal gaat dit volautomatisch. Als je een tolpunt hebt gepasseerd, kun je achteraf betalen - vaak bij een benzinepomp in de buurt. Handiger is om je van te voren aan te melden via internet. Gedurende de periode dat je in Noorwegen bent, wordt de tol automatisch van je credit-card geind.
Bekende Noren
Thor Heyerdahl - De Noorse avonturier/ontdekkingsreiziger werd vooral bekend door zijn oceaan tocht met de legendarische Kon-Tiki. Door met dit zelfgebouwde vlot van Peru naar Polinesie te varen, wilde hij bewijzen dat de Polinesiers afkomstig waren uit Zuid-Amerika. Later bewees DNA onderzoek dat er een link was met Azie (en dus niet met Zuid-Amerika), maar dat deed niets af aan zijn prestatie. In Oslo kun je het Kon-Tiki museum bezoeken en kom je alles te weten over de vele avonturieren van Thor Heyerdahl.
a-ha - Zanger Morten Harket, toetsenist Magne Furuholmen en gitarist Paul Waaktaar-Savoy vormden in de jaren '80 en '90 de succesvole band a-ha. Ze scoorden talrijke grote hits waaronder het nummer
Take on me.
Andere bekende Noren zijn o.a. ontdekkingsreiziger Roald Amundsen, componist Edvard Grieg, schilder Edvard Munch - bezoek zijn museum in Oslo, schaatser Johan Olav Koss en schrijver Jo Nesbo .